Een paar goede hardloopschoenen is de basis van je hardloopuitrusting. Tijdens het hardlopen vang je 3 tot 4x je lichaamsgewicht op.
Het is daarom van het grootste belang dat je de juiste hardloopschoenen draagt om blessures te voorkomen. Bepaling voor de juiste schoenen gebeurt aan de hand van een uitgebreide loopanalyse op onze 30 meter lange indoor atletiekbaan. De analyse laat zien hoe jouw pronatiepatroon is. Pronatie is de beschrijving van de binnenwaartse kantelbeweging van de voet en helpt om schokken op te vangen. Sommige lopers proneren meer (overpronatie) dan gebruikelijk en anderen minder. Hardloopschoenen zijn voorzien van tal van technologieën en geavanceerde materialen en bieden de noodzakelijke steun en demping passend bij jou pronatiepatroon.

De levensduur
De levensduur van schoenen is vooral afhankelijk van de vitaliteit van de tussenzolen en de daarin verpakte dempingsmaterialen. De kwaliteit daarvan neemt, naarmate je ze gebruikt, steeds verder af. Zelfs als je ze niet gebruikt, en ze drie jaar onaangeroerd in de kast blijven liggen, kun je ze afschrijven. Verschillende zaken verkorten de levensduur van hardloopschoenen.

Denk hierbij onder andere aan lopen in de regen of op verschillende ondergronden. Maak je schoenen na zo’n training schoon met koud water en een (oude) afwasborstel, haal de inlegzooltjes eruit, en zet alles bij kamertemperatuur te drogen. Stop een hardloopschoen nooit in de wasmachine! Gemiddeld gaat een hardloopschoen, mits goed aangemeten, ongeveer 1000 tot 1200 kilometer mee of 12 tot 14 maanden.

Demping
Naarmate de kilometers vorderen, worden de schoenen steeds harder, wat tot gevolg heeft dat de demping minder wordt. Na gemiddeld 1000 kilometer zijn uw hardloopschoenen meer dan 35 procent van hun oorspronkelijke demping kwijt. Dan wordt de kans op kleine blessures groter. Dit kan zich uiten in klachten aan onder andere de achillespezen, schenen, knieën, en zelfs de heupen en de rug. Vergeet niet dat hardloopschoenen gemaakt zijn om stap na stap, kilometer na kilometer, je lichaamsgewicht te verwerken!

Slijtage
Bij een ‘normaal’ afwikkelpatroon krijg je een slijtageplek aan de buitenkant van de hak van de hardloopschoen. Loop in ieder geval niet langer door als je door de slijtzool heen bent.

Binnen ons assortiment zijn kwalitatief hoogwaardige merken opgenomen. Klik hier voor de merken die door ons gevoerd worden